Van de koe tot het ijsje

In de Eierlandse Polder mogen ze best een beetje opscheppen. Liefst in de vorm van straciatella, Texelse boerenjongens of oma’s appeltaart natuurlijk ;-) Maar de ijsmakers van ‘Labora’ in De Cocksdorp hebben nog veel méér smaakjes in petto. Ambachtelijk roomijs van eigen veestapel. Terwijl de juffen zwartbont hun kostje bij elkaar scharrelen, wordt van hun verse melk ‘n écht Texels product bereid.

IJsje eten, koetje kijken, pony aaien en wat zwieren op de schommel. Een kinderhand is snel gevuld en
een bezoek aan ‘Labora’ (vrij entree) is echt een gezinsuitje. Ideaal voor de kleintjes die zich vermaken met trampoline, klimtoren en glijbaan, een glimp op de hertjes, de geiten. De papa’s en mama’s ontspannen aan picknicktafels in het gras.

Even voorstellen: Christiaan Rodenburg, enthousiaste melkveehouder aan de Hollandseweg, hartje polderland. Samen met vaste kracht Lilian (ijsmaker) en zijn ouders Piet en Anneke vormt hij een hecht team die het bedrijf draaiende houdt. 67 hectare boerenland en 120 stuks melkvee zijn de basis voor het succes van Labora. In 2000 begon de familie aan dit mooie avontuur op het Texelse land en het draait als een tierlier. Rijendik fietsen de fans dagelijks naar Labora voor een 1-persoons bakje of halve liter ijs, een hoorntje of de beroemde Aardbeien Knoert. Een mooie zomerdag? Dan krijgen de Rodenburgs rustig meer dan duizend man over het erf. Allemaal part of the fun. "Alles went", grijnst de koeienboer.

Een bescheiden deel van de koeienmelk wordt verwerkt tot ijs: 35.000 liter ijs op jaarbasis, om precies te zijn. Uit 1 liter melk kan bijna 3 liter ijs gedraaid. Roomijs van volle melk, suiker en room. Maar ook sorbetijs op basis van water, daar worden de lekkerste vruchten van ‘t eiland aan toegevoegd. Voor speciale wensen is er ook suikervrij- en soja-ijs. Labora’s producten gaan heel Texel over. Te koop in eigen ijssalon, maar ook bij tal van musea en campings. Een paar ijskoude toppers?  Texelse Boerenjongens, roomijs met rumrozijnen, Oma's appeltaart en Aardbeiensorbet gemaakt van echte Texelse aardbeien van De Reuze Aardbei.

Meer proeven van het pure boerenleven? Neem een kijkje in de stal, waar koeien in ingenieuze ‘robots’ volautomatisch worden gemolken. Op een tijdstip naar wens, dag en nacht. Zo bepalen de dieren ook zelf of ze buiten in de wei, of liever binnen in het moderne stallencomplex zijn. Wie de trap op klimt kijkt vanaf zolder zo de stal in, een bijzondere publieke tribune in het ‘melkkoeientheater’.

Door Jolanda en Roelof
van reisgids "Texel, ander eiland"

LiselotteSchooLaboraAugustus2015-3
20150511144619resized
20160326122707
LiselotteSchooLabora-AugustusDeel220152
LiselotteSchooLabora-AugustusDeel2201515
LiselotteSchooLabora-AugustusDeel2201526
LiselotteSchooLaboraAugustus2015-4
LiselotteSchooLaboraAugustus2015-5
LiselotteSchooLaboraAugustus2015-9
LiselotteSchooLabora-AugustusDeel220154

GEOPEND
7 DAGEN PER WEEK VAN 12.00 UUR TOT 18.00 UUR

  • Voor- en naseizoen geopend van 12.00 uur tot 18.00 uur
  • Vanaf mei t/m augustus: dagelijks van 11.00 t/m 20.00 uur
  • Wij zijn gesloten van november tot half februari